Pellolta pöytään vastuullisesti

Lähiruokaa kurkkupelloilta

Felixin vihannessäilykkeiden kurkut ja punajuuret tulevat Turun tehtaalle pääosin lähipelloilta Varsinais-Suomesta ja Satakunnasta. Sopimusviljely tarkoittaa pitkäjänteistä yhteistyötä viljelijöiden kanssa. Ajomatka pellolta Turun tehtaalle kestää korkeintaan tunnin ja kurkkujen laatua valvotaan taimesta aina säilöttyyn tuotteeseen asti. 

Kaikki Felixin sopimusviljelijät noudattavat lakisääteistä integroidun kasvinsuojelun periaatetta, jonka kulmakiviä ovat kasvintuhoojien ennaltaehkäisy ja tarkkailu, ei-kemiallisten torjuntamenetelmien käyttö aina kun mahdollista, sekä kasvinsuojeluaineiden käytön minimointi.  

Sopimusviljelijät toimittavat tarkat tiedot siitä, miten vihanneksia on käsitelty. Näin ollen tunnemme raaka-aineen hyvin ja pystymme seuraamaan laatua tuotantoketjun alusta loppuun. Yhdessä sopimusviljelijöiden kanssa valitaan ne lajikkeet, joissa on paras maku, rakenne ja väri.

Yritys Felix-brändin takana on Orkla Foods Finland, joka kuuluu norjalaiseen Orkla-konserniin. Yritystoimintamme on sosiaalisesti, taloudellisesti ja eettisesti kestävää. Suosimme lähialueen viljelijöitä ja käytämme toimittajia, joiden tuotannon vastuullisuus on todennettu.

Voimme siis hyvällä syyllä sanoa, että Orkla Foods Finland panostaa vastuullisuuteen koko elintarvikeketjussa. 

Sopimusviljelyä toisessa polvessa

Paimiolaisella Holman puutarhatilalla viljellään kurkkuja Felixille jo toisessa polvessa. Tilalla pyritään mahdollisimman luonnonmukaiseen viljelyyn. Kolme viikkoa kasvihuoneessa kasvaneet kurkuntaimet istutetaan toukokuun lopulla peltoon. Korjuukausi alkaa heinäkuussa ja päättyy syyskuun alkupuolella.

Holman puutarhatilalla viljelysmaan ravinnepitoisuutta seurataan tarkasti. Lannoitusta lisätään kasvukauden aikana sitä mukaa, kun satoa tulee. Näin luonto ei kuormitu ylimääräisistä ravinteista.

–Noudatamme viljelykiertoa, jolloin saamme luontaisesti hävitettyä mahdolliset taudinaiheuttajat. Vihannespunkin torjuntaan käytämme luonnon omia menetelmiä eli petopunkit hoitavat torjuntatyön. Näin ollen kemiallista torjuntaa ei tarvita, Hanna Holma sanoo.

 

Varsinais-Suomalaista kurkkua

Felixin kurkkuja tulee Varsinais-Suomen pelloilta. Videolla käydään Perniössä Felixin sopimusviljelijän Hanna Holman kurkkuviljelmillä. Käynnissä on kurkkujen poiminta.

Kurkuntaimet istutetaan niin, että myös poimintakone pääsee hyvin kulkemaan rivejä pitkin. Kurkut poimitaan käsityönä. 

Kurkut kerätään puulaatikoihin ja kuljetetaan Turun Urusvuoreen Orkla Foods Finlandin tehtaalle, jossa niistä valmistetaan mm. Suomen suosituinta eli Felixin Maku-kurkkua.

Lähiruokaa ja kotimaista tuotantoa!

Vastuullista ketsuppia

Felixin uusi ketsuppipullo vähentää pullo- ja ketsuppitehtaan välisten kuljetuksien hiilidioksidipäästöjä peräti 90 %. Vuodessa näin merkittävä hiilidioksidipäästöjen väheneminen vastaa ketsuppitehtaan koko tuotantokapasiteetista laskettuna ajamista kuorma-autolla maapallon ympäri 15 kertaa!

Felix-ketsupin uusi pullo kuljetetaan pienenä, koeputkea muistuttavana putkilona (ks. kuva) ketsuppitehtaalle, jossa se puhalletaan täyteen kokoonsa ja täytetään. Aiemmin pullot kuljetettiin tehtaalle tyhjinä. Koska uusi pulloaihio on kooltaan paljon pienempi, tarvitaan kuljetuksia pullo- ja ketsuppitehtaiden välillä huomattavasti aiempaa vähemmän. 

Ketsuppipullot ja niiden korkit ostettiin aiemmin Englannista ja kuljetettiin ketsuppitehtaalle. Nyt sekä korkit että uusien pullojen pulloaihiot ostetaan Ruotsista. Kuljetusten määrä on siis vähentynyt ja matka lyhentynyt.